El president Torra presenta “Les hores greus. Dietari de Canonges” al seu poble

La presentació del llibre de Quim Torra va tenir lloc el passat 20 de març a l’auditori municipal de Santa Coloma de Farners, el poble on viu de forma permanent l’ex president de la Generalitat des de que va ser inhabilitat el setembre de 2020 per haver penjat al balcó de la plaça de Sant Jaume una pancarta en defensa de la llibertat d’expressió durant un període de campanya electoral l’any 2019.

El llibre explica, en primera persona, els 45 dies (del 15 de març al 30 d’abril de 2020) que va passar confinat sol, després de donar positiu per coronaviurs, a la Casa dels Canonges, just al costat del Palau de la Generalitat.

Per Torra, l’objectiu del llibre és “explicar la meva veritat, la meva vivència personal sobre com va ser el meu dia a dia de la gestió de la pandèmia mentre estava confinat” i assenyala que “no son les seves memòries polítiques” ja que “ja tindré temps per escriure-les”.

El lector hi trobarà la mirada intimista de l’expresident, el qual reconeix que “en algunes ocasions vaig plorar molt quan veia que moria tanta gent cada dia” i va reconèixer que va necessitar assessorament psicològic per no caure en una depressió.

El llibre expressa la seva “soletat física i personal, perquè estava confinat, i també la meva soledat política” aquesta provocada pels “desacords constants amb el govern espanyol, ja que el president Sánchez no volia escoltar ni atendre les nostres raons per fer front a la pandèmia” i per “les desavinences dins del govern de la Generalitat entre ERC i Junts”, tot afegint que “em dolen profundament les divisions que hi ha hagut durant tota la meva presidència i que encara hi ha avui dins de l’independentisme”.

En el dietari, que segons l’autor “també pot llegir-se com una reflexió moral sobre el preu que donem a la vida, sobre quant val una sola vida humana”, l’expresident critica sense embuts la gestió de la pandèmia del coronavirus que ha fet el govern espanyol: “El decret de l’estat d’alarma va ser una decisió nefasta perquè va centralizar totes les competències de sanitat de les comunitats autònomes, quan la Generalitat és qui paga el 90% de la despesa total de la sanitat a Catalunya”. I afegeix que: “Jo volia establir el confinament total per a Catalunya, però el president Sanchez va voler quedar-se totes les competències. Una mostra més del centralisme de l’Estat espanyol”.

Quim Torra recorda amb recança que, durant aquells fatídics dies, va intentar contactar amb Pedro Sanchez “en moltes ocasions” però que ell “mai va contestar els meus missatges ni les meves trucades”, va lamentar.

El Molt Honorable també reconeix “l’excessiva dependència del material sanitari que hem tingut, a Catalunya, a Espanya i a Europa” i per això va destacar la necessitat de tenir “una producció pròpia de recursos estratègics” ja que “com a país ens donaria major autonomia i sobirania i també ens faria menys vulnerables”.

En aquest sentit, Torra destaca també “la solidaritat d’empreses catalanes, sobretot de la gironina Hipra (situada a Amer, poble natal del president Carles Puigdemont) en la producció de material mèdic i de protecció per fer front a l’actual pandèmia”.

L’autor es mostra contundent quan afirma que: “Siempre s’ha de prioritzar la vida per davant de tot, de l’economia també” i es lamenta que “el govern espanyol no sempre ha seguit aquest criteri”.

Confessa que “dir la veritat sempre té un preu i, a mi, m’ha costat perdre amics i guanyar-me enemics” sense, evidentment, dir noms ni cognoms.

Preguntat sobre com valora la gestió de la pandèmia quan ja fa 1 any que convivim amb el coronavirus, l’expresident constata “el doble fracàs de l’Estat espanyol, tan en l’àmbit sanitari com també en l’econòmic”.

Fracàs sanitari “perquè el govern central no ha protegit suficientment els seus ciutadans, cosa que explica que España sigui un dels països de la Unió Europea, i del món, amb una de les més altes taxes de mortalitat per la covid”. I econòmic perquè “el govern central no ha ajudat prou a les empreses i treballadors del país a fer front a la crisis generada pel coronavirus, cosa que explica que el PIB d’Espanya sigui, amb diferència, el que més ha caigut de tota la UE”.

Quim Torra es pregunta en veu alta: “De què serveix formar part d’un Estat que ni protegeix els seus ciutadans ni ajuda a les seves empreses i treballadors?” i “com es pot voler seguir formant part d’aquest Estat quan ha quedat demostrat i s’ha fet evident que és una birria d’Estat?”. Per això, ell conclou que: “la nefasta gestió de la pandèmia per part del govern espanyol és un argument molt sòlid per voler i recolzar la independència de Catalunya”.

Preguntat sobre la pancarta que va penjar a la Generalitat i que li va costar la inhabilitació la passada tardor, el Molt Honorable afirma amb contundència que “no m’arrepenteixo de res i ho tornaria a fer” perquè “era el meu deure democràtic el fet de denunciar la injustícia de la repressió de l’Estat sobre l’independentisme català” i fer palès que “Espanya és un estat demofòbic”, afegeix.

Reconeix sentir-se “decebut com a president” perquè “no vaig aconseguir portar el meu país a la independència, que és el que jo, com independentista de tota la vida, volia i vull”, sense explicar amb gaire detall els motius pels quals no ho va poder aconseguir.

En la seva última intervenció durant la presentació Quim Torra es lamenta que “la darrera investidura (a arrel de les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017) ja va néixer fallida perquè el Parlament no va fer el possible per investir el president Puigdemont” sinó que “es va sotmetre al mandat de l’article 155” afegint que “el que comença ja malament es molt difícil que llavors millori i acabi bé”.

Tot i això, es mostra esperançat que el proper govern de la Generalitat “serà fruit d’un pacte entre ERC, Junts i la CUP amb un full de ruta cap a la independència de Catalunya”

Creuem els dits.

Deixa una resposta

Your email address will not be published.

Pàgina web creada per filmultimedia.com