L’advocat i ex diputat de la CUP al Parlament de Catalunya Benet Salellas (Girona, 1977) va reconèixer que tan Esquerra, Junts com també la CUP han de fer examen de consciència sobre «tot el què va passar i per què durant l’octubre de 2017».
Salellas, que va fer aquestes declaracions en un acte organitzat pel Debat Constituent al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal de Girona el passat 26 d’octubre a la tarda, va lamentar la «manca de preparació» per part del govern de la Generalitat «després de la declaració d’independència del 27 d’octubre», admetent que «s’havia pensat molt poc quins eren els passos a fer després de la DUI».
Preguntat sobre la causa d’aquesta falta de planificació, l’advocat independentista va explicar que «hi havia l’expectativa que, si el referèndum de l’1-O era un èxit, s’obriria llavors una negociació amb l’Estat espanyol» però que després, veient la repressió policial, va quedar demostrat que aquesta hipòtesi no era certa.
El lletrat també va criticar la «utilització política que a Espanya es fa de la justícia» i la seva «poca independència» degut a què «el sistema judicial espanyol actual beu del sistema que hi havia durant el franquisme i dels seus valors no democràtics» ja que, va afegir, «no es va reformar ni renovar durant l’anomenada Transició». Això, segons ell, «el va mantenir impermeable als canvis i va fer que sigui molt endogàmic», cosa que «no ha passat als sistemes judicials de la resta d’Europa occidental».
Salellas va destacar la necessitat de crear «mecanismes que avui no hi són» per tal de «controlar i fiscalitzar el poder judicial i evitar la seva politització». Així mateix, va explicar que «el poder judicial a Espanya controla els poders legislatiu i executiu però que a ell no el controla ningú» i que aquest fet «obre la porta als abusos i a la impunitat del poder judicial».

Per això el lletrat va defensar la urgència de «crear un contrapoder que faci als jutges responsables de les seves decisions per acabar amb la impunitat que actualment semblen tenir els magistrats» i també va destacar el paper que han de jugar «tan la societat civil organitzada com els mitjans de comunicació» en la formació d’una «cultura democràtica, de la responsabilitat i de servei públic» que garanteixi «la fiscalització del poder judicial a Espanya».
L’advocat va denunciar «el clientelisme i les portes giratòries» a l’hora d’escollir els 20 membres que formen el Consell General del Poder Judicial, el principal òrgan de la judicatura espanyola i que nomena els magistrats dels tribunals més importants de l’Estat: el Tribunal Constitucional i el Suprem, i va defensar que caldria obrir un debat per trobar «maneres alternatives de triar els jutges com passa en d’altres països europeus».
En aquest sentit, Salellas va criticar l’actual procés d’oposició a la judicatura per ser «excessivament memorístic», defensant que també caldria valorar «amb diversos mètodes d’avaluació, d’altres aspectes i habilitats de les persones que aspiren a ser jutges».
Preguntat sobre l’ús del català en el sistema judicial, Benet Salellas va reconèixer la seva manca de protecció i que, per tal de defensar-lo, «conèixer i entendre la llengua catalana hauria de ser un requisit per a tots els jutges que exerceixen a Catalunya i no pas un mèrit com passa avui» va lamentar-se.
Així mateix, l’ex diputat considera que «en una futura Catalunya independent les institucions només haurien de fer servir el català» i que «els ciutadans poguessin relacionar-se amb elles en la llengua que vulguin».